Gooi & Vecht Historisch

Een bijzondere vondst II - Wim Fecken - 1/5/2014

Een bijzondere vondst II - Wim Fecken - 1/5/2014

In 2013 heeft men in Ankeveen in de zomermaand een eeuwenoude begraafplaats grotendeels geruimd. Dit was nodig vanwege de aanbouw van een nieuw gedeelte aan de voormalige Hervormde kerk op het Stichts End. Tegenwoordig heet deze kerk 'De Dillewijn' en zo genoemd naar de architect Jan van Dillewijn uit Hilversum. Hij was de ontwerper van de kerk en die onder zijn leiding in 1907 is gebouwd.

Het was al langer bekend dat zich naast de kerk een kerkhof bevond. Alleen was het door de tijd heen geheel verloren gegaan en niets herinnerde daaraan. Het moest geruimd worden voordat het sein op groen gezet kon worden om er te kunnen bouwen. Maar als men vandaag de dag ook maar even het vermoeden heeft dat in de grond dingen van historisch belang aanwezig zijn dan komt er veel bij kijken voordat de eerste schop de grond in gaat. Hier was dat ook het geval. Eerst moest archeologisch onderzoek verricht worden en gevolgd door opgraving van alle menselijke resten. Er zijn bij elkaar een kleine 250 skeletten en delen ervan opgegraven die allen geregistreerd zijn en bewaard worden voor verder onderzoek.

De opgraving gebeurde door 'ADC Archeo Projecten' uit Amersfoort. Met veel vrijwilligers heeft men een maand lang minutieus alle resten opgegraven. Schrijver mocht zich gelukkig prijzen op het terrein van de opgraving te mogen meekijken. Het spreekt voor zich dat alle skeletdelen, of wat ervan over was, opgemeten werd alvorens te worden verwijderd. Grond- en houtmonsters werden genomen en met een metaaldetector werd de grond doorzocht op waardevolle zaken. Muntjes kwamen tevoorschijn en nog wat andere dingen van belang.

Ik kwam in gesprek met de persoon die met de metaaldetector bezig was. Vertelde hem dat ik thuis ook een detector heb. Niet alleen dat, ook vertelde ik hem erg beeldend het eerdere verhaal van de vroeger door mij gevonden kogel aan de kust bij Naarden. Ik begreep dat hij mijn verhaal boeiend vond. Hij voelde aan dat ik indertijd als jongetje zeer gehecht was geworden aan mijn kanonskogel die ik op zeker moment miste. 'Ben je morgen ook hier?' zo sprak hij. Ik bevestigde hem dat hij mij morgen weer kon aantreffen. De volgende middag was ik weer present en de medewerker van ADC kwam even later het terrein op om weer aan de slag te gaan met zijn detector om het grafveld verder te doorzoeken. Maar voor hij aan het werk ging moest ik hem nogmaals mijn verhaal doen van de vroeger gevonden kanonskogel. Na mijn verhaal nog eens heel beeldend en theatraal verteld te hebben, overhandigde hij mij een zak en je raad het al; daarin een nieuwe kanonskogel van dezelfde grootte als ik ooit had. De gever in kwestie vertelde dat die kanonskogel gevonden is op 15 meter diepte bij de aanleg van de metrolijn in Amsterdam. Bekend onder de naam de 'Noord-Zuidlijn'.

Op papier gezet in mei 2014.

Auteur:Wim Fecken
Periode:1/5/2014
Locatie:Stichts End 57 Ankeveen

Locatie op kaart