Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSSAN130
Archiefcategorie2.9.3 personen
ArchieftitelWillem Vuisting (Bussum)
Plaats Bussum
Datering(1914) 1940-1945
Omvang0.2 m
StatusPlaatsingslijst
Overige opmerkingenBetreft een serie van 6 dagboeken over de Tweede Wereldoorlog in Nederland (nrs. 1-3) en over Nederlands Indië (nrs. 4-6). De auteur Willem Vuisting (1878-1957) was in de periode 1898-1923 in dienst van de KNIL en verbleef toen met zijn gezin in Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde hij met zijn gezin in Bussum.
ArchiefdienstGemeentearchief Gooise Meren en Huizen
InventarisPlaatsingslijst. Archief Willem Vuisting, Bussum, 1940-1945

  •  Inleiding
    • COLLECTIE VUISTING (BUSSUM TIJDENS WO II)

      Op 23 november 2012 ontving het Stads- en streekarchief te Naarden een belangrijke schenking.

      Het betreft de Collectie Vuisting, (1914) 1940-1945.

      Willem Vuisting werd op 7 februari 1878 geboren te Den Helder en overleed te Bussum op 18 maart 1957. Hij was een zoon van Willem Vuisting (1844-1891) en van Wimmegje de Vries (1838-1919). 

      Willem jr. werd opgevoed en Den Helder. In juli 1890 werd hij geplaatst op de Pupillenschool te Nieuwersluis om, na een periode bij de Artillerie, dienst te nemen in het KNIL (Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger). Hij vertrok daartoe naar Nederlandsch Indië in 1898. In 1906 huwde hij, tijdens een verlofperiode in Nederland met Clasina Meskes. Hij was toen adjudant-onderofficier. In 1923 raakte hij gepensioneerd en vestigde zich met zijn gezin nog korte tijd in Den Haag. Kort daarna verhuisde het gezin naar Bussum. Na zijn pensionering vervulde Vuisting nog 17 jaren een administratieve functie bij Werkspoor in Amsterdam.

      De kern van deze Collectie Vuisting wordt gevormd door een zestal manuscripten over de Tweede Wereldoorlog, zoals die zich voltrok in Bussum en in Nederlandsch Indië tijdens de Jpanse bezetting. Vuisting beschrijft dit alles met een vlotte pen, waarbij hij locale gebeurtenissen en ontwikkelingen telkens plaatst tegen de achtergrond van het algemene verloop van de Tweede Wereldoorlog. 

      Op 25 november 1944 tekent Vuisting, onder meer, het volgende op:

      ’s-Middags om ongeveer half één voerden de Tommy’s plotseling een aanval uit, gericht tegen de v.d. Palmkazerne. Een 12-tal Mosquito’s dook uit de lucht, deponeerde z’n bommen en beschoot de kazerne met zware mitrailleurs. Een aantal villa’s in de onmiddellijke nabijheid, dienende tot huisvesting van officieren werden bestookt. De kazerne die bewoond werd door groepen militairen van verschillende wapens en een afdeeling Duitsche spoorwegmannen, werd flink gehavend. Niet bekend is of er slachtoffers vielen. Één der bommen viel nabij het zuidelijk einde van de Lothariuslaan en veroorzaakte bij de explosie nog vrij veel materieele schade.  Dit was de eerste actie van belang tijdens den oorlog, die onze gemeente ondervond. (deel 3, pag 538). 

      De Collectie Vuisting is een ego-document, zoals men die maar zelden aantreft! 

      Tijdens de openingsuren van de studiezaal is de collectie voor een ieder te raadplegen. 

  •  Hele toegang