Archief Gooi en Vechtstreek

Detail Deelarchief

Detail Deelarchief

BestandsnummerSAGV156.1
Archiefcategorie1.2.2 burgerlijke stand en bevolkingsadministratie
ArchieftitelCollectie Doop-, trouw- en begraafboeken Ankeveen (DTB's); retroacata van de burgerlijke stand
PlaatsAnkeveen
Datering1643-1811, 1860
Omvang0.8 m
Overige opmerkingenOrigineel niet ter inzage, in kopie beschikbaar.
ArchiefdienstStreekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum
InventarisInventaris van de collectie Doop-, trouw- en begraafboeken Ankeveen (DTB's); retroacata van de burgerlijke stand. 1643-1860.

  •  Toelichting
    • GEREFORMEERD

      In Ankeveen werd de eerste predikant in 1618 beroepen. Van 1619-1627 was de gemeente gecombineerd met Nederhorst den Berg. Vóór de Hervorming was de kerk gewijd aan St. Maarten.

      EVANGELISCH-LUTHERS

      Zie onder Weesp

      ROOMS-KATHOLIEK

      In dit gebied bestond de statie Ankeveen. Hier was reeds in 1644 een pastoor. De kerk stond op het grondgebied van Weesperkarspel. Tot de statie behoorden ook de parochianen van Nederhorst den Berg, Nigtevecht en (gedeeltelijk) Weesperkarspel. Statie Ankeveen: St. Maarten. Kortenhoef ging in 1809 een eigen statie vormen. Statie Kortenhoef: St. Antonius van Padua.

      GERECHTEN, GAARDERS EN GEQUALIFICEEERDEN

      Bij de Wet van 19 mei 1819 S.30 werden Ankeveen en Kortenhoef overgebracht van de provincie Utrecht naar de provincie Holland (Noord-Holland). Zoals in de "inleiding" werd opgemerkt was de impost op het trouwen en begraven een belasting die ingevolge de Ordonnantie van de Staten van Holland en West-Friesland van 26 oktober 1695 werd geheven. In beide genoemde plaatsen bestond die belasting derhalve niet. Overigens hadden Ankeveen en Kortenhoef wel een eigen gerecht en gequalificeerde; wat de gequalificeerde echter betreft: geen registers aanwezig. Naast het hiervoor behandelde Ankeveen, te weten Stichts Ankeveen bestond ook Hollands Ankeveen; men zie hiervoor onder Weesp.

  •  Hele toegang