Gooi & Vecht Historisch

Detail Bibliotheekstuk

Detail Bibliotheekstuk

BestandsnummerSSAN080
Bestandsnummer bibliotheekstukB89/ 155
Rubriek (SISO)938.2 Geschiedenis van de plaats waar de archiefdienst gevestigd is
TitelDe geschiedenis van Naarden
Plaats van creatieNaarden
Jaar van creatie1950
BetrokkenenMaas, J.H., Auteur
Maas, A., Auteur
W.J. Reijnders, Uitgever
Vorm172 pp
ill
Overige opmerkingenUitgegeven t.g.v. het 600-jarig bestaan van de stad door drukkerij W.J. Reijnders (Gansoordstraat 8, sinds 1935). De auteur J.H. Maas is oud-wethouder van Naarden, de auteur A. Maas is ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Naarden.
Bevat historische gegevens over: Oud-Naarden, het stadhuis, het Pater Wijnterfonds / Burgerweeshuis, het Diaconiehuis, het Kantongerecht, de Hamburger Postwagen, het postkantoor, de Zijde- en Fluweelweversbus, Dorcas, de Grote Kerk en kerktoren, de Rooms Katholieke Kerk (St. Vitus), de Portugese synagoge, de Latijnse en Franse kostscholen, de stadsschool, de jaarmarkten en kermis, de stadspoorten, de Zeehaven, de sluis en Zeebrug, de Karnemelksloot, de Bussummervaart, de trekvaart, het Vliegend Hert, de Doelen, Meerlust, de vijf loodsen, de gas- water- en electriciteitsvoorziening, de begraafplaatsen, de Godelindeschool en de Lagere Tuinbouwschool, de buitenplaatsen, het oudste levensmiddelenbedrijf / kruidenierszaak Fa. A.J.A. van Norren, het automobielbedrijf "Gooiland", de politie, de industriƫn, de weg naar Huizen, de uitbreiding van de gemeente en dienst Gemeentewerken.
Met naamlijsten (ca. 1800-1949) van burgemeesters, wethouders, raadsleden, gemeentesecretarissen, gemeentelijke ontvangers, gemeentegeneesheren, ambtenaren (secretarie, G.E.B., Gemeentewerken, bode, stadsomroeper), politie, regenten en regentessen Burgerweeshuis, onderwijzend personeel (Vestingschool / School A, School B, MULO / ULO, Instituut Van Pesch, Rehobothschool, Comeniusschool en R.K. Jongensschool). Met teksten van het Volkslied van Naarden (D.D. Oldenziel) en het gedicht Oud-Naarden (J. ter Gouw).
Archiefvormer/ArchieftitelBibliotheek
Trefwoorden onderwerpenLokale geschiedenis / Persoonsnamen / Burgemeesters / Wethouders / Ambtenaren / Gedenkboeken / Liederen / Stedenbouw / Kerkgebouwen / Stadhuizen / Schoolgebouwen / Synagogen / Poorten / Gasbedrijven / Waterhuishouding / Electriciteitsvoorziening / Begraafplaatsen / Buitenplaatsen / Middenstand / Stadsomroepers / Markten / Kermissen / Industrie / Gilden / Sluizen / Politie / Weeshuizen / Fluweelwerkers- en zijdeweversbus
ArchiefdienstGemeentearchief Gooise Meren en Huizen