Gooi & Vecht Historisch

Detail Archief

Detail Archief

BestandsnummerSSAN041
Archiefcategorie2.6 instellingen van sport, recreatie en evenementen
ArchieftitelGymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto
Plaats Naarden
Datering1905-2000
Omvang4 m
StatusPlaatsingslijst
Overige opmerkingenDe vereniging is opgericht in 1900. De jubileumuitgave uit 2000 is opgenomen in de Bibliotheek, de foto's in de Fotocollectie Naarden.
ArchiefdienstGemeentearchief Gooise Meren en Huizen
InventarisInventaris. Archief Gymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto te Naarden

 •  Gymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto
  • De vereniging Keizer Otto is ontstaan uit de vereniging "Volksweerbaarheid", waarvan zij eerst een onderafdeling was. Toen luidde de naam "Gymnastiek en Schermvereniging Keizer Otto". De vereniging is opgericht op 25 september 1900, er waren toen 17 heren lid.
   In het jaar 2000 bestond de vereniging 100 jaar en is ter ere daarvan een jubileumboek uitgegeven. Voor het boek moest er gespit moeten worden in het ‘archief' van de vereniging en in de vele stukken, die bij verschillende mensen, die bij Keizer Otto actief waren, nog aanwezig waren. Van de familie v.d. Born ontvingen we een heleboel dozen met krantenknipsels, soms heel oude papieren en een gigantisch plakboek met een groot deel van de geschiedenis van Keizer Otto erin.
   Ik ben begonnen met het oud archief van de vereniging, dat al in het Stadsarchief
   aanwezig was en de nieuwere en oude spullen, die van allerlei kanten waren aangedragen, uit te zoeken. Eerst is alles geschoond van nietjes, paperclips, plastic mapjes en andere zaken, die de papieren en foto's nadelig kunnen beïnvloeden en zijn dossiermappen vervangen door zuurvrije omslagen.
   Daarna is alles stuk voor stuk uitgezocht en beschreven aan de hand van een plaatsingslijst. Ook het plakboek is wat beter toegankelijk gemaakt door de inhoud per pagina te beschrijven.

   Nu, in 2014, bestaat de vereniging nog steeds.

   Josephine Moonen

   Jubileumboek: Het eeuwige keizerrijk tussen de wallen… : 100 jaar Keizer Otto 1900-2000, Naarden 2000

 •  Hele toegang (SSAN041 Inventaris. Archief Gymnastiek- en Turnvereniging Keizer Otto te Naarden)
  Link