Gooi & Vecht Historisch

Detail Foto

Detail Foto

BestandsnummerSAGV032.5
Itemnummer9764
Beschrijving Nederhorst den Berg. Het huis achter de hei-machine was vroeger Meerlaan 1 en nu Overmeerseweg 129. Waar de hei-machine staat is nu Lijsterlaan 1
BetrokkenenJacq Stevens, Fotograaf
Jacq Stevens
Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum
Ontwikkelingsstadiumglasnegatief Zwart-wit
Vorm1 foto
Overige opmerkingenVoor meer informatie over het gebruik van de gegevens op de site, zie onze copyright pagina.
Archiefvormer/ArchieftitelFoto´s uit archief fotograaf Jacques Stevens
ArchiefdienstStreekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum

Annotaties

De Gooi- en Eemlander

De heiwerkzaamheden op het zoekplaatje van vorige week waren voor de woningbouw aan de Lijsterlaan (Overmeer) in Nederhorst den Berg, meent Ben S.. ,,Het moet ongeveer 1960 geweest zijn.” Bep van L-H. (83) bevestigt dat de foto in kern Overmeer is genomen. Geboren en getogen in Nederhorst - ,,Ik ben een echte Berger” - kan zij van alles vertellen. ,,Ik heb altijd gewoond op de Overmeerseweg in het dorp. Daar had mijn vader een bromfietsenzaak. Mijn kinderen zaten op de Warinschool. Die is helaas afgebroken. Net als de kleuterschool. Die stond links op de foto." In het grote huis in het midden van de foto - het gemaal - woonde volgens haar de familie Hoed. Daar is het kruispunt in de Randweg. Melkfabriek ,,Links is de Meerlaan. Daar stond de melkfabriek van de gebroeders Venneman.” Deze fabriek - ’Hofstede Rundervreugd’ genaamd - is in 1932 gebouwd. Het gebouw brandde in juni 1965 af. Het bood toen onderdak aan de schuimrubberfabriek Rivièra (Meerlaan/Randweg). Daar staan nu de woningen van de Rivièrahof. De heistelling op de voorgrond is volgens Bep van Leeuwen van aannnemersbedrijf Van Kooten. ,,Daar heeft mijn man nog gewerkt. Ons huis is door hem gebouwd”, meldt zij. ,,Wij zeiden altijd ome Arie en tante Greet. Op de hoek woonden de Schapers met café en pompen.” De familie Schapers dreef een garage met werkplaats - later van Van der Helm - en een café (De Meerhoek).
Aanvulling op veld Alles door sagv1 op 25 sep 2018 om 10:25:04

De Gooi- en Eemlander

Greet V-M. uit Nederhorst den Berg reageerde nog op het zoekplaatje met de heistelling (nr. 355) . Zij wordt heel blij van die foto. ,,Het huis achter de heimachine is het huis waar mijn oma altijd gewoond heeft”, schrijft zij. ,,Het ’voetpad langs een oude boerderij’ moet zijn vier huisjes aan de Meerlaan, Overmeer, Nederhorst den Berg.” ,,Het huis achter de heimachine was toen Meerlaan 1, en nu is dat Overmeerseweg 129. Mijn oma, mevrouw De Jong, heeft daar altijd gewoond. Zij is 94 jaar geworden. Dat hele stuk tuin tot voorbij de heimachine was haar tuin, met bloemen, groenten, kippen en konijnen. Daar heb ik een heerlijke jeugd gehad.” Het open stuk voor de heimachine was volkstuin, weet mevrouw V. te melden. ,,Daarna weiland en dan een mooi huis met de melkfabriek van de gebroeders Venneman. Omstreeks 1962/1963 werden daar de eerste palen geslagen voor de nieuwe Lijsterlaan. Waar de heimachine staat is nu de Lijsterlaan 1.” Het kruispunt met de ANWB-wegwijzer is de Overmeerseweg, tussen Weesp en Bussum. ,,Op het kruispunt gaat de richtingaanwijzer links naar de Vreelandseweg en dan richting Vreeland, en die naar beneden is de Middenweg richting Hilversum.”
Aanvulling op veld Alles door sagv1 op 24 sep 2018 om 14:06:09

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.