Gooi & Vecht Historisch

Detail Foto

BestandsnummerSAGV032.5
Itemnummer9546
Plaats van creatieWeesp
BeschrijvingDe burgemeester op het bordes van het stadhuis tijdens de braderie. De koningin heet Clien van de Berg, de rechtse hofdame Jopie van Gemert en de linkse hofdame Nel Roest. De mijnheer links naast de page is de heer Hamstra
BetrokkenenJacq Stevens, Fotograaf
Vorm1 foto
Overige opmerkingenVoor meer informatie over het gebruik van de gegevens op de site, zie onze copyright pagina.
Archiefvormer/ArchieftitelFoto´s uit archief fotograaf Jacques Stevens
ArchiefdienstStreekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum

Annotaties

De Gooi- en Eemlander

Van Jan van der S. uit Weesp kreeg ik nog een reactie op Zoekplaatje nr. 365. Daarop spreekt burgemeester J. Ch. Bührmann de bevolking toe vanaf het bordes van het stadhuis van de Vechtstad. ,,De foto zou gemaakt kunnen zijn in 1955. In dat jaar had Weesp namelijk 600 jaar stadsrechten. De middeleeuwse klederdracht van de mensen op de trap kan daar op duiden. Die stadsrechten werden in 1355 door Willem V van Beieren aan Weesp verleend. In 2005 had Weesp 650 jaar stadsrechten, en dat is toen groots gevierd.”
Aanvulling op veld Alles door sagv1 op 26 sep 2018 om 14:56:54

De Gooi- en Eemlander

Misschien ligt het aan de vakantietijd, maar vanuit Weesp bleef het de afgelopen dagen opvallend stil. Ik kreeg geen enkele reactie op het zoekplaatje van vorige week waarop toch duidelijk het raadhuis van de Vechtstad staat. De foto bekijkend zijn er enkele details die richting een (mogelijke) oplossing wijzen. Tussen de kinderen links vooraan staat een meisje, dat ingespannen een kussen omhoog houdt. De vrouw achter haar houdt met haar linkerhand iets op dat kussen op zijn plaats. Zou dat de (symbolische) sleutel van Weesp zijn? Toeschouwers zijn toegestroomd, vlaggen hangen in top, een zwaar kleed hangt van het balkon, een loper bekleedt de trappen naar het bordes, agenten bewaken de orde, ruiters staan in het gelid. Het is duidelijk een belangrijke, feestelijke dag. Aan het woord is zo te zien de burgemeester. Naast hem op het bordes onder anderen enkele figuren in historische kostuums en een viertal heren: de wethouders? De foto is gemaakt in de jaren vijftig. Burgemeester van Weesp was van 16 augustus 1950 tot 1 december 1960 mr. Johannes Christiaan Bührmann (1912-1968). Op internet zijn diverse foto’s van Bührmann te vinden. Gelaatstrekken en kapsel (dik en kort haar, scherpe scheiding links) vertonen zeer grote overeenkomst met de spreker op het zoekplaatje. Bührmann trad dus op 16 augustus 1950 aan als burgemeester van Weesp. De meeste zoekplaatjes dateren uit de jaren vijftig. De kleding van mensen op de foto wijst ook op die jaren. En het is blijkbaar een zomerse dag. Zou de foto gemaakt zijn bij de eerste maal dat de kersverse burgemeester de Weespers toesprak? Het heeft er alle schijn van. De in Amsterdam geboren Bührmann was een man van formaat en een harde werker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij een belangrijke rol in het verzet. Met als gevolg dat hij na de bevrijding adjudant van de koninginnen Wilhelmina en Juliana was. Bührmann werd in 1950 benoemd tot burgemeester van Weesp. Hij was onder meer nauw betrokken bij plannen om de gemeente uit te breiden met grondgebied van de gemeenten Muiden en Weesperkarspel. Vanaf 1 december 1960 was hij burgemeester van Velsen (en een jaar lang waarnemer in 's-Graveland en Ankeveen). Verder was Bührmann lid van de Eerste Kamer voor de CHU (Christelijk-Historische Unie), een voorloper van het CDA. In september 1968 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Hij overleed op 10 november van dat jaar op 56-jarige leeftijd.
Aanvulling op veld Alles door sagv1 op 25 sep 2018 om 10:46:24

De Gooi- en Eemlander

Nel L-R. reageert nog op Zoekplaatje 365, die met de burgemeester van Weesp op het bordes van de stadhuis. ,,Een vriendin stuurde mij het artikel toe”, schrijft de inwoonster van Sas van Gent. ,,Erg leuk dit te zien. Ik ben de linkse hofdame, geboren in Weesperkarspel. De koningin heet Clien v. d. Berg en de rechtse hofdame heet Jopie van Gemert. De meneer links naast de page is de heer Hamstra, die een bedrijf had in Weesp. Ik denk dat hij toen wethouder was. Hij heeft gezorgd voor onze kleding. Wij hebben een enorm leuke dag gehad en zijn door de braderiedeelnemers erg verwend. Ik heb er ook mooie foto's van.”
Aanvulling op veld Alles door sagv1 op 24 sep 2018 om 15:57:16

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.