Archief Gooi en Vechtstreek

BRONKHORST HILVERSUM 1905-1948

BRONKHORST HILVERSUM 1905-1948

Fa. J. Bronkhorst Carrosserie, Hilversum

In het begin van de 19e eeuw startte J. Bronkhorst sr. als smid een smederij in Hilversum en zoals gewoonlijk was in die dagen repareerde hij ook rijtuigen.
Indien reparatie niet meer mogelijk was bestelde klanten nieuwe rijtuigen waarbij Bronkhorst 4 wiel rijtuigen bouwde; zelfs voor de Koninklijke stallen!
In 1905 werd de firma Bronkhorst benoemd tot hofleverancier door H. M. Koningin Wilhelmina.

Rijden met gemotoriseerde voertuigen groeide, rijke mensen die een gemotoriseerd voertuig wilde aanschaffen kochten chassis buiten Nederland via de carrosseriebouwers omdat autodealers toen nog niet bestonden.

Bronkhorst schakelde over van rijtuigen naar het vervaardigen van door de opdrachtgevers aangepaste carrosserieën. 
Niet alleen werden in opdracht privéauto’s gebouwd door J. Bronkhorst en zijn broer; zij werden beroemd door de bouw van touringcars en auto’s voor begrafenisondernemers op o.a. een Buick- en Studebaker chassis in de stijl van ouderwetse koetsen, vierkante daken, zilveren deurkrukken en zijlichten. 
Drie van deze speciale auto’s vonden hun weg naar de USA waar deze door misleiding verkocht werden als auto’s van de Nederlandse Koninklijke stallen. 

Hetzelfde type body’s zijn gebouwd in 1939 door de broers Bronkhorst op een Chevrolet Master Imperial chassis met een wielbasis van 124 inch (3147 mm.) geleverd door General Motors Continental in Antwerpen (België).
Deze carrosserieën en auto’s waren niet hun enige specialiteiten. In 1930 bouwden zij cabrio en sedan modellen op Cadillac, Oldsmobile, Graham Isotta Frachini  en Hispano Suiza chassis waarbij ambulances en Sedan de Ville
body’s gebouwd werden voor diverse opdrachtgevers.

Hispano Suisa voor de ingang het bedrijf aan de Langestraat 87-95

Aan het eind van de tweede wereldoorlog werden de werkplaatsen aan de Langestraat nummers 87 tot en met 95 in Hilversum door de Duitsers volledig leeggeplunderd en beschadigd.

De bedrijfsleiders dhr. Nicolaas Eylers en dhr. J. Meine alsmede de familie Bronkhorst sloten het bedrijf definitief in 1948. Nicolaas Eylers was de opa van mijn vrouw Elly Eylers en haar vader was ook werkzaam bij Bronkhorst.

Een zeer uitzonderlijke automobielbouwer uit de 19e eeuw heeft de oorlog niet overleefd.

Eemnes 2023, H.R. Klijn.

Een aantal foto’s van Bronkhorst zijn te vinden in de Beeldbank.